5 Mart 2013 Salı

BAMYA


İstisnasız her çocuğun bamyadan nefret etmesi nedeniyle bir sosyolojik araştırma yapılması gerektiğini düşünürken, yazın pişirip kavanozladığımız bamyaların en hızlı azalan ürünlerimizden olması benim için çok şaşırtıcı oldu:):)





Keşan'ın Siğilli Köyünün küçük bamyaları çok meşhurdur, küçük taneli olması da pek makbul:)




Bamya sabahın çok ama çok erken saatlerinde toplanıyor. Bamyada bulunan bir salgı ele bulaştığında yakıyor ve kaşındırıyor, bu yüzden de elleri sertleşmiş ve nasırlaşmış tecrübeli kişiler tarafından toplanabiliyor. Toplama işine hiç girmedik biz:)

Toplaması böyle alengirli olan bamyanın soyması da ayrı şenlikli:) O gün bütün kızlar toplandık, diğer tüm işleri bırakıp bamya soyduk.

Kafalarının çevresini çok derin kesmeden soymaya dikkat etmek şart, aksi takdirde pişirirken halk arasında salyalanma denilen şey oluyor.

Soyulan bamyaları rendelenmiş domates ve zeytinyağı ile biraz kavurup kavanozladık.








Ev konservesi bamyalarımızı kavurduğunuz soğana ekleyip (isteğe bağlı olarak çok az salça, tavuk eti de eklenebilir) az su ile 5 dakika kadar kısa bir sürede (zaten pişmiş oldukları için) yenmeye hazır hale getirebilirsiniz.



Tabakta bizim pişirdiğimiz tavuklu bamya yemeğimizi görebilirsiniz.


AFİYET OLSUN:)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder