20 Eylül 2012 Perşembe

TARHANA









Tarhana bölgelere göre yapımı, pişirilmesi ve dolayısı ile tadı fark gösteren bir besin türü. Ancak sanırım  tarhananın  uzun ve meşgaleli oluşum süreci her yerde aynıdır:)


Diğer malzemelerden önce yoğurdunu hazılamak gerekir. Bunun için köy sütünden yoğurt mayalıyoruz. Mayalanan yoğurdun sadece kaymaklı kısmı alıp ihtiyacımız kadar yoğurt biriktiriyoruz.

Tarhana karacağımız gün sabahtan domates, kırmızı biber, soğan su eklenerek kaynatılıyor. İyice eriyen sebzeler doğal buğday unu ve irmik ile karıştırılarak yoğuruluyor. Ilındıktan sonra içine
yoğurdu eklenip mayalanması bekleniyor.





Mayalanmaya bırakılan tarhana bir hafta boyunca sabah ve akşam, iki kere olmak üzere kuvvetli bir şekilde yoğruluyor.

Bir haftanın sonunda parçalar halinde büyük, temiz bezlerin üstüne seriliyor.




Bu şekilde kurumaya bırakılan tarhana her gün alt üst edilerek, kurumaya başladıktan bir süre sonra daha ufak parçalara ayrılmaya başlanarak sürece destek olunuyor.

Parçalaya parçalaya iyice dağıtılan tarhana en son elekten geçiriliyor ve  tepsilere dökülüp, yine ara ara karıştırılarak, güneş görmeyen bir yerde kurutulmaya devam ediliyor. Malzemelerin karıştırılması ile başlayarak tam olarak kuruma ile sonuçlanan bu süreç aşağı yukarı 20 gün sürüyor.

Tarhanalarımız nefes alabilen ham bezden yapılmış torbalarda sizlere gönderiliyor. Bu bez torbalarda, ışık almayan, kuru bir yerde bir sene saklayabilirsiniz.
AFİYET OLSUN:)



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder